Dijani Hrkalović ukinut kućni pritvor – sud joj uzeo pasoš i zabranio da napušta Beograd

Dijani Hrkalović ukinut kućni pritvor – sud joj uzeo pasoš i zabranio da napušta Beograd

Dijana Hrkalović (foto: KRIK arhiva)

Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u optuženoj da je uticala na dvojicu kolega da ometaju istrage, ukinut je danas kućni pritvor i određena zabrana napuštanja boravišta, odnosno grada Beograda. Njoj je oduzet pasoš i ima obavezu da se javlja policiji svakog ponedeljka.

Piše: Bojana Pavlović 

„Dijana, gde se nalazi Vaša putna isprava?“, pitala je sudija Slađana Marković bivšu državnu sekretarku na današnjem suđenju. 

„Kod moje mame, u Požarevcu“, odgovorila je Hrkalović. 

„Da li je to jedina važeća putna isprava koju imate“, dodala je sudija na šta je Hrkalović odgovorila potvrdno.

Sudija Marković potom je saopštila da će kućni pritvor, koji joj je bio određen zbog opasnosti od bekstva, biti zamenjen blažom merom – zabranom napuštanja boravišta, odnosno teritorije grada Beograda. 

Osim toga, sudija joj je naložila da do sutra dostavi pasoš sudu, kao i da ima obavezu da se svakog ponedeljka javlja policijskog stanici Voždovac.

Ovu odluku sud je doneo na zahtev Vladimira Đukanovića, branioca Dijane Hrkalović. 

Đukanović je istakao da smatra da nema osnova da ona i dalje bude u pritvoru ako se u obzir uzme težina krivičnog dela koje joj se stavlja na teret. U kratkoj izjavi koju je novinarima dao nakon suđenja istakao je da je i sam iznenađen što je sudija dozvolila blažu meru. 

„Moram da priznam ni sam nisam očekivao da će sud to odobriti, ali zaista nije bilo više nikakvog razloga da bude u pritvoru. Ne radi se o teroristi, o ubici“, naveo je Đukanović. 

Hrkalović je optužena za trgovinu uticajem u tri slučaja – da je naredila policijskom načelniku Dejanu Milenkoviću da izveštaj o veštačenju telefona kriminalca Veljka Belivuka u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi tužilaštvu na vreme. Belivuku se u ovom postupku sudilo za učešće u ubistvu, a na kraju je oslobođen optužbi.

Osim toga, naredila je, piše u optužnici, da se obriše i deo snimka razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u kom je on govorio o njenim vezama sa kriminalcima, između ostalog sa Darkom Elezom, ali i o njenom privatnom životu. Ognjanović je ubijen u julu 2018, a njegove ubice nisu otkrivene.

Hrkalović se stavlja na teret i da je načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću naložila da kriminalca Darka Eleza lažno stavi na mere – praćenje i prisluškivanje da bi sprečila da ga istražuju druga policijska odeljenja. 

Iako optužnica ukazuje da je Hrkalović posredno pomagala grupi Veljka Belivuka, istraga nije okrznula stvarne veze koje je održavala sa pripadnicima ove grupe. 

Njeno ime spominje se u spornom izveštaju o veštačenju Belivukovog telefona koji će biti dokaz u ovom postupku. Iz njega se zaključuje da je ona bila obaveštena o koracima koje su preduzimali kriminalci

Čak i ovako „tanak“ postupak protiv nje počeo je da se osipa kako je suđenje počelo. Jedini koji je direktno ukazivao da su naredbe o nezakonitom postupanju došle od nje, bio je Dejan Milenković koji je u svojoj odbrani znatno ubalažio svoj iskaz. Umesto nje, optužio je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića. 

Stefanović, međutim, nije ispitan u istrazi niti je bio za bilo šta sumnjičen. Ukoliko se i pojavi kao svedok u ovom postupku, on nije dužan da kaže bilo šta što bi moglo da ga izloži krivičnom gonjenju.  

Detaljnije pročitajte u tekstovima:

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Tajne beleške načelnika Milenkovića: „Sale Mutavi – državni projekat”

Svedočenja policajaca protiv Hrkalović: Belivukovi telefoni godinu dana u fioci

Comments are closed.