Brajović: Na ugled Koluvije može da utiče jedino optužnica, a ne pisanje KRIK-a

Brajović: Na ugled Koluvije može da utiče jedino optužnica, a ne pisanje KRIK-a

Nino Brajović (foto: UNS)

Gubljenje ugleda u društvu može biti jedino posledica optužnice koja se Predragu Koluviji stavlja na teret, a ne informacija koje su novinari KRIK-a o tome saopštili javnosti, kaže generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović komentarišući tužbu Koluvije, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu, protiv KRIK-a. Brajović navodi da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti, kako se to tvrdi u tužbi, jer Koluviju nije proglasio krivim, već naveo da je optužen.

Piše: Sara Smolović

„Novinari KRIK-a i urednik Stevan Dojčinović nisu povredili Koluvijino pravo na pretpostavku nevinosti jer ga nisu proglasili krivim, nego naveli da je optužen, a to znači da su poštovali Kodeks i Zakon o javnom informisanju i medijima“, navodi generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović komentarišući tužbu koju je Predrag Koluvija podneo protiv KRIK-a tvrdeći da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti time što ga je nazvao „optuženi narko-bos”.

Brajović navodi da ne stoji Koluvijina tvrdnja iz tužbe da je tekst KRIK-a naneo štetu njegovom ugledu budući da je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u kojoj je označen kao šef kriminalne grupe koja je proizvodila velike količine marihuane.

„Gubljenje ugleda u društvu može biti jedino posledica optužnice koja se Koluviji stavlja na teret, a ne informacija koje su novinari KRIK-a o tome saopštili javnosti“, smatra Brajović.

Dodaje i da su neosnovane tužbe sa visokim novčanim naknadama pritisak na medije. 

„Tako se novinarima KRIK-a, ali i drugim kolegama šalje poruka da paze šta rade i šta pišu“, ocenjuje Brajović.

Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je na imanju njegove firme „Jovanjica” proizvela više od tonu i po marihuane, u tužbi protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića tvrdi da mu je KRIK naneo duševne bolove i narušio mu ugled i traži naknadu od 400.000 dinara. Tužbu je podneo zbog vesti o suđenju iz aprila ove godine.

Urednik KRIK-a navodi da taj medij poštuje profesionalne standarde u novinarstvu i podseća da je Koluvija u optužnici označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvela veliku količinu marihuane. On ne isključuje mogućnost da stigne još tužbi od Koluvije, kao pokušaj pritiska na KRIK da prestane da izveštava o slučaju „Jovanjica”. 

Osim UNS-a, na tužbu Koluvije reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), i članica upravnog odbora Asocijacije onlajn medija (AOM) koji su takođe ocenili ovu tužbu kao vršenje pritiska i pokušaj ućutkivanja novinara KRIK-a.

Protiv Koluvije u toku su dva postupka – u jednom mu se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu i u tom postupku suđenje je uveliko u toku. U drugom je optužen zajedno sa pripadnicima policije, BIA-e i VOA-e koji se terete da su pomagali Koluviji tako što su mu dostavljali poverljive informacije, specijalne policijske tablice i slično, ali i fizički čuvali imanje „Jovanjice”.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.