Belivuk osumnjičen za dva ubistva

Belivuk osumnjičen za dva ubistva

Veljko Belivuk i žrtva Milan Ljepoja (foto: skrinšot/MUP)

Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana i član kavačkog klana, sumnjiči se za učešće u dva ubistva, otkriva KRIK. Žrtve su Zdravko Radojević i Milan Ljepoja, koji je hapšen zbog pljačke u Dubaiju. 

Pišu: Milica Vojinović, Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović 

Belivuk je uhapšen juče u četiri ujutru u velikoj policijskoj akciji. Privedeno je i više od 10 njegovih saradnika.

KRIK je saznao imena nekih od njih. Uhapšeni su Marko Miljković, Belivukova desna ruka, zatim Boris Karapandžić, Milovan Tadić, Srđan Lalić, braća Miloš i Marko Budimir, Nemanja Đurić i Filip Ivanovski.

Sumnjiče se za kriminalno udruživanje i dva ubistva, navodi se u policijskom dokumentu u koji je KRIK imao uvid. Grupa je, prema navodima policije, ubila Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju.

O Radojeviću se malo zna, a za Ljepojom je bila raspisana Interpolova poternica od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer je učestvovao u pljački u Dubaiju. 

On je uhapšen 2008. godine u Francuskoj, a tamošnji mediji su ga označili kao člana međunarodne grupe „Pink Panter”.

Političke veze

Belivuk, kao i još nekoliko uhapšenih, imali su veze u policiji i politici, o čemu je KRIK ranije pisao.

Aleksandar Stanković, Nenad Vučković i Veljko Belivuk (foto: privatna arhiva)

Vođa navijača bio je blizak Nenadu Vučkoviću Vučku, jednom od ključnih ljudi domaće Žandarmerije. Više njihovih zajedničkih fotografija, na kojima se vide kako navijaju na stadionu, su ranije objavljene u medijima.

Preko Vučkovića je Belivuk bio u kontaktu i sa Dijanom Hrkalović koja je bila drugi čovek policije – državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova.

Karapandžić, član Belivukove grupe koji je takođe juče uhapšen, uslikan je kako navija sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Rusiji na svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine.

Još nekoliko saradnika, za koje se još ne zna da li su uhapšeni, takođe su imali jake veze.

Navijač Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, koji je ranije bio blizak Belivuku i takođe se u policiji vodio kao član kavačkog klana, više puta je viđan u društvu predsednikovog sina. Vidojeviću se sa Karapandžićem od 2018. godine sudi zbog učešća u demoliranju noćnog kluba „Komitet“.  

Borko Aranitović, koji je za vođe navijača radio kao obezbeđenje u beogradskim noćnim klubovima, bio je angažovan da obezbeđuje i inauguraciju predsednika Vučića. On se takođe slikao sa žandarmom Vučkovićem.

Ispostava kavačkog klana

Belivukova navijačka grupa je, prema policijskim podacima, bila srpski ogranak crnogorskog kavačkog klana koji se više godina nalazi u sukobu sa suparničkom škaljarskom grupom, o čemu je KRIK izveštavao. Ovaj rat u podzemlju je odneo oko 50 života. 

Navijačka grupa se prvo zvala „Janjičari“ i predvodio je Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine. Njega je, prema podacima srpske obaveštajne agencije BIA, ubio suparnički škaljarski klan, ali ovo ubistvo nikada nije zvanično rasvetljeno.

Nakon smrti Stankovića, Belivuk preuzima vođstvo nad navijačkom grupom. Grupa je kasnije dobila novi naziv „Principi“.

Od pojedinih saradnika se Belivuk udaljio, poput Aleksandra Vidojevića i žandarma Vučkovića. 

Neki su promenili stranu. Jedan od njih je Rade Petrović koji je napustio kavčane i priklonio se suparničkoj grupi. Na internetu je objavljen video kojem se vidi da Belivuk uplašenog Petrovića u kafiću primorava da kaže kako su „’Principi’ ispravna priča“, a za njegovu ekipu da su „pičke“.

Više o Belivuku pročitajte na ovom linku

Više o ratu klanova ovde

Comments are closed.